Zaterdag 12 mei werd in Best voor de 26ste keer het Kawarmala jeugdtoernooi gehouden. Dit jaar telde het toernooi bijna 200 deelnemers uit Nederland en België. Ook dit jaar moest er weer hard worden gevochten, aangezien er wederom geen gebruik werd gemaakt van een elektronisch pantsersysteem. Taekwondoschool Louis van Esch was in de morgen vertrokken richting Best met tien deelnemers: een pupil, vier aspiranten en vijf kadetten.

In de morgen was het de beurt aan onze pupil en de aspiranten. Riley en Dylan moesten beide vier keer vechten om de eerste plaats te bemachtigen en helaas was dit beide niet gelukt. Riley stond na een kleine break eindelijk weer eens op het veld en wist, na een stroeve start, de wedstrijd uiteindelijk naar zich toe te trekken en deze te winnen. Helaas kon hij zijn tweede partij niet vechten. Dylan wist ook zijn eerste partij te winnen en moest vervolgens aantreden tegen de latere winnaar en verloor deze wedstrijd nipt, al moet ik zeggen dat dit ook zo anders had kunnen zijn. Jammer maar geen prijzen voor beide heren. De overgebleven drie sporters wisten alle drie hun halve finale overtuigend te winnen en zo door te stromen naar de finale. Melissa wist haar eerste partij te winnen zonder ook maar een tegenpunt te krijgen. In de finale was het weer zover, ze mocht alweer aantreden tegen haar Belgische concurrente en helaas wist ze ook dit keer niet te winnen, een terechte tweede plaats voor Melissa. Noura besliste haar halve finale al in de eerste ronde. Bij een grote voorsprong voor Noura besloot haar tegenstander plots het veld te verlaten en werd ze gediskwalificeerd. Jammer als je het mij vraagt, ik had graag gezien dat de wedstrijd werd uitgevochten. In de finale moest Noura uitkomen tegen een tegenstander uit een hogere klasse aangezien de poules waren samengevoegd. Hier ben ik het niet altijd mee eens, haar tegenstander kende een voordeel in gewicht en lengte, ze was bijna een kop groter. Noura was echter niet onder de indruk en vocht als een leeuw, helaas kwam ze uiteindelijk iets te kort en mocht ze een tweede plaats in ontvangst nemen. Als laatste was Justin aan de beurt en die won zijn halve finale ook voortijdig met een puntenverschil van twintig punten. In de finale moest hij aantreden tegen een jongen die ook een goede halve finale had gevochten en overtuigend had gewonnen. Justin wist echter de finale volledig naar zich toe te trekken en ook deze partij dik te winnen, een zeer mooie eerste plaats voor Justin.

In de middag was het de beurt aan onze kadetten en wat hebben ze het allemaal goed gedaan. Vier van de vijf wisten de finale te bereiken. Thomas was helaas de enige die de finale niet wist te bereiken, maar dat lag zeker niet aan zijn inzet tijdens zijn halve finale. Hij heeft echt heel goed gevochten en het onderste uit de kan gehaald maar verloor toch zijn partij, al moet ik zeggen dat de puntentelling vrij ‘apart’ was. Naufal kreeg de kans om zijn titel verdedigen en deed dit met klasse. Zijn eerste partij kreeg hij geen enkel punt tegen en scoorde hij zelf goed. Zijn finale begon spannend, echter groeide Naufal in zijn partij en won hij door goed te reageren op zijn tegenstander. Alweer een eerste plaats voor Naufal op het Kawarmala jeugdtoernooi. De andere persoon die haar titel mocht verdedigen was Aiden, die ditmaal niet bij Jaydi in de klasse zat. Haar eerste partij was er eentje om niet snel te vergeten. Bij een mooie voorsprong in de eerste ronde stormde haar tegenstander direct in de tweede ronde richting Aiden. Dit strafte Aiden af door een perfecte Dwit Chagi in de counter uit te voeren waardoor haar tegenstander naar de grond ging. Respect voor haar dat ze na acht tellen opstond en de wedstrijd nog heeft voortgezet. In de finale moest ze aantreden tegen een zeer technische vechter maar wist uiteindelijk met meerdere punten verschil te winnen, al was dit bijna anders geweest. Bij een stand van 7-5 voor Aiden en met nog exact vijftien seconden op de klok werd de wedstrijd plots stilgelegd. Scheidsrechters bij elkaar, systeem checken, technische man erbij (blijkbaar het logboek van de wedstrijd geopend), weer terug naar het systeem met als eindresultaat een score van 7-7. Leuk om te zien dat vervolgens een scheidsrechter hier bezwaar tegen maakt en aangeeft dat je niet zomaar twee punten cadeau kan geven. Weer alle scheidsrechters bij elkaar, systeem checken en alles erop en eraan. Uiteindelijk wordt mij verteld dat er een technische fout is gemaakt en dat de punten op magische wijze niet waren geregistreerd. Dus Aiden moest verder met een gelijke score maar wist uiteindelijk nog zes punten te scoren en hierdoor alsnog terecht te winnen en haar titel te verdedigen. Jaydi kwam in een andere klasse uit en mocht meteen aantreden in de finale. Dit was ook weer een aparte wedstrijd moet ik zeggen. Na zo’n twintig seconden in de wedstrijd knipperde ik met mijn ogen en stond het opeens 10-0 voor de tegenstander van Jaydi. Beide dames hadden acties gemaakt en punten gescoord maar ik zal me wel vergist hebben. Toen de eerste ronde was afgelopen was de score alweer redelijk ingehaald en stond het 12-9. Tijdens de tweede ronde wist Jaydi zich helemaal te herpakken en de wedstrijd uiteindelijk zeer terecht en met een groot puntenverschil te winnen. Als laatste mocht ik Lennox coachen voor zijn finale. Ook zijn poule was samengevoegd maar daar zag je niets van terug. Lennox kwam op achterstand maar kwam nog voor de rust op voorsprong. Na wat inspirerende woorden begon Lennox zijn tweede ronde en die woorden hadden geholpen. Hij vocht kei hard en zijn tegenstander kon het niet meer hebben en zo werd de wedstrijd beëindigd door de scheidsrechter en won Lennox overtuigend zijn wedstrijd, ook hij mocht zijn eerste plaats in ontvangst nemen.

Een lang verhaal na een lange maar succesvolle dag. Ik ben trots op het team dat afgelopen zaterdag vijf keer goud, twee keer zilver en een keer brons mee terug nam naar ’s-Hertogenbosch. Je ziet dat de sporters vooruitgaan en steeds beter gaan sparren. Wellicht was dit het laatste toernooi van het seizoen en als dit zo is dan was het een waardige afsluiting van een goed taekwondojaar!

Kawarmala jeugdtoernooi 2018